TV Serie: Firefly (Recensie)

Leuke serie gezien, slechte film, komt er iets goeds op tv, deel het hier!
Post Reply
User avatar
Isha
Wandering Shaman
Posts: 4965
Joined: Sun Mar 19, 2006 10:45 pm
Location: Haarlem
Contact:

TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Isha » Sun Feb 14, 2010 11:47 pm

Firefly: The complete series; een serie die helaas nooit zijn volle potentie heeft kunnen bereiken

Creator: Joss Whedon
Genre: SF; Drama
Run time: 625 min
Year: 2002
Release date: Dec. 2003
Actors: Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin, Sean Maher, Summer Glau, Ron Glass

Firefly is een SF / Western televisie serie uit 2002 gecreëerd door Joss Whedon, die eerder al verantwoordelijk was voor de populaire series Buffy: the Vampire Slayer en Angel.

Het is het jaar 2517. De Aarde is dusdanig overbevolkt geraakt, dat de mensheid naar een ander sterrenstelsel is vertrokken om verschillende planeten en manen te koloniseren.
De serie volgt de avonturen van Captain Malcom “Mal” Reynolds en zijn crew.
Na een oorlog waarin werd gestreden voor onafhankelijkheid, heeft de alliantie uiteindelijk gewonnen en regeren zij nu het hele sterrenstelsel. Malcom Reynolds ziet zich aan de verliezende kant, de onafhankelijkheidsstrijders, maar is zich altijd, op zijn manier, tegen de alliantie blijven verzetten. Zo is hij nu Captain van het ruimteschip Serenity, van het model Firefly, waar de serie naar vernoemd is. Samen met zijn crew, bestaande uit: Zoë, die samen met hem de oorlog heeft meegemaakt en haar man Hoban “Wash”Washburn de piloot van het schip, Inara Serra, een courtisane die een shuttle huurt op Serenity, de huurling Jayne Cobb, Kaylee Frye, de mechanic van het schip, Shepherd Book, een religieus man en Simon Tam arts bij de alliantie, die nu samen met zijn zus, River Tam, op de vlucht is voor die zelfde alliantie, onderneemt hij zowel legale als illegale praktijken, waarbij zijn ruimteschip dienst doet als transport schip.

De serie heeft een interessante mix van invloeden. Het speelt zich af in de toekomst, maar de setting en vormgeving geeft een sterke western sfeer mee, waarbij Reynolds en zijn crew enigszins worden neergezet als een groepje desperado’s. Daarnaast zie je een mengeling van allerlei culturen en blijken Chinees en Engels de talen die zijn overgebleven.
Sterk in deze serie zijn de personages en hun onderlinge relaties. De achtergrond van de verschillende personages is zo divers, dat belangen nogal eens botsen, wat soms erg interessante conversaties en lastige keuzes oplevert.
Allemaal zijn ze in wezen bezig met overleven en doen daarvoor wat nodig is. Ze zijn bereid om dingen te doen die volgens de maatstaven als crimineel worden gezien, maar hebben wel ieder het hart op de juiste plaats. De personages komen zeer geloofwaardig over en je begint direct met ze mee te leven in hun avonturen. Ze zijn goed te begrijpen en maken keuzes die logisch zijn binnen de setting.
Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de serie en er wordt veel gelet op details. Het camerawerk komt soms wat rommelig over, geheel zoals het past binnen de setting, waarin we een crew volgen die zelf ook niet helemaal perfect is. Enkel wanneer mensen van de alliantie in beeld gebracht worden ziet alles er zeer strak en gelikt uit, om het contrast tussen de groepen duidelijk aan te geven.

Helaas heeft de serie vanaf de eerste aflevering onder druk gestaan van de tv-maatschappij en hebben ze nooit de kans gekregen om de serie te brengen tot wat het had kunnen zijn, omdat de serie na 11 afleveringen van tv is gehaald. Vanaf het begin zijn afleveringen in verkeerde volgorde en steeds op verschillende tijden (sport events waren belangrijker) uitgezonden. Toch wist de serie een behoorlijke schare toegewijde fans te krijgen en dankzij hen verscheen in 2005 de film Serenity, om het verhaal nog wat afronding te geven.

Verfrissend binnen de serie is, dat het hier gaat om een sience fiction serie, zonder dat je allerlei soorten alien rassen tegen komt. Het gaat enkel over mensen en hun strijd om een eigen leven te kunnen opbouwen, zonder dat iemand ze zegt welke stappen ze moeten zetten. Door het sterke western/cowboy thema in de serie, voelt deze heel ‘down to earth’ aan en dat geeft deze serie net dat beetje extra, waardoor hij anders wordt dan ander SF series.

Hoewel de serie voortijdig is gestopt, is het zeker een aanrader om deze te kijken. De diepgang in de personages, en de zorg en aandacht die besteed is aan het vormgeven van de serie maken de in totaal 14 afleveringen die op dvd zijn verschenen absoluut het kijken waard.


Caspar v.d. Poel
Enough already! What's that supposed to mean, anyway?
It means you're a Baboon... and I'm not

User avatar
Mithras
1337 Prince of London
Posts: 612
Joined: Fri Mar 24, 2006 4:16 pm
Location: Wageningen

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Mithras » Mon Feb 15, 2010 10:36 am

Ik ben ook een grote fan van deze serie (en de bijbehorende film die later is gemaakt). Voor de gegadigden is er trouwens ook een pen-en-paper RPG :mrgreen:

Joss Whedon vertelde eens wat de inspiratie was voor deze serie, en dat was een idee wat hij ooit had over "De avonturen van de millennium falcon vóór Star Wars". Voor de veteranen onder ons: gooi daar wat "Blake's 7" bij en je bent een heel eind op weg naar wat Firefly is. Maar natuurlijk is het ook een Joss Whedon serie, en mensen die wel eens een serie hebben gezien van hem weten dat die ook een beetje aparte stijl hebben.

Verder leidde de combinatie van het cultsucces van Firefly en de gelijktijdig teleurstellende prequel trilogie van Star Wars tot het volgende shirt:

Image

Dat zegt al genoeg over de aantrekkingskracht die Firefly heeft voor de fans van George Lucas oude stijl.

User avatar
Judy
Weaver of Dreams
Posts: 11048
Joined: Mon Mar 20, 2006 11:39 am
Location: Riethoven

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Judy » Mon Feb 15, 2010 11:13 am

Dat klinkt toch echt als een heel goede serie. Eigenlijk niet te snappen dat een of andere slimmerik de serie niet nieuw leven inblaast.
A dirty mind is a joy forever!

User avatar
SounD
Shadow of the Unicorn
Posts: 4406
Joined: Sun Mar 19, 2006 11:12 pm
Location: Haarlem

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by SounD » Mon Feb 15, 2010 12:07 pm

Judy wrote:Dat klinkt toch echt als een heel goede serie. Eigenlijk niet te snappen dat een of andere slimmerik de serie niet nieuw leven inblaast.
Dit is nogal moeilijk als de geldschieters/producenten de serie niet willen maken.
Joss Whedon heeft in 2003 geprobeerd om de set intact te houden omdat hij nog niet klaar was met Firefly, maar ze hebben niet naar hem geluisterd en kort na het aflopen van de serie alles afgebroken. Dit betekent dat ze voor de film (2005) alles weer opnieuw moesten maken. Vanwege ruimte gebrek op soundstages en de ruimte die beide verdiepingen van het geheel op schaal gebouwde interieur van het ruimteschip (met een lengte van rond de 60 meter) innemen, heb ik het vermoeden dat er vijf jaar later ook niet veel meer van over is.
Fans zullen het moeten doen met de comics die nog uitgekomen zijn en met DVD kijken.


SounD
"Celebrate your dark side, don't let it conquer you"

User avatar
Mithras
1337 Prince of London
Posts: 612
Joined: Fri Mar 24, 2006 4:16 pm
Location: Wageningen

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Mithras » Mon Feb 15, 2010 1:26 pm

De studio de de tv-serie verzorge (fox) wilde er zo graag niet mee verder dat joss whedon voor de film naar een andere studio (universal) is gegaan... hij zei ook graag nog steeds verder te willen met de tv-serie maar ja, fox heeft de rechten (de tv-rechten dan, niet de filmrechten), en die willen ze niet verkopen...

Ondertussen is het zelfs zo dat iedere keer als er om onverklaarbare redenen een geliefde serie van de buis wordt gehaald door de managers, nog steeds vergelijkingen worden getrokken met firefly... :|

User avatar
ChAwech
Coniunctio Oppositorum
Posts: 3249
Joined: Sun Mar 19, 2006 11:23 pm
Location: Groningen

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by ChAwech » Mon Feb 15, 2010 7:15 pm

Heerlijke serie inderdaad. De volgorde van de afleveringen is soms wat vaag ( http://en.wikipedia.org/wiki/Firefly_(T ... st_history ), maar ik heb heel erg genoten van de afleveringen.

Stom dat er series zijn die zo goed zijn, maar toch niet verder worden gezet terwijl er zoveel meuk uitgezonden wordt.

User avatar
Isha
Wandering Shaman
Posts: 4965
Joined: Sun Mar 19, 2006 10:45 pm
Location: Haarlem
Contact:

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Isha » Mon Feb 15, 2010 7:49 pm

ChAwech wrote:Heerlijke serie inderdaad. De volgorde van de afleveringen is soms wat vaag ( http://en.wikipedia.org/wiki/Firefly_(T ... st_history ), maar ik heb heel erg genoten van de afleveringen.

Stom dat er series zijn die zo goed zijn, maar toch niet verder worden gezet terwijl er zoveel meuk uitgezonden wordt.
De makers van de serie hebben de afleveringen in een logische volgorde gemaakt, met de bedoeling ze ook in die volgorde uit te zenden. Helaas dacht TV zender Fox daar anders over en hield die er zelf een uitzendvolgorde op na, waardoor de logica er dus uit ging. De pilot aflevering (een dubbele aflevering), waarin de wereld en de personages werden voorgesteld, wilde Fox niet als eerste uitzenden. Dit werd uiteindelijk een van de laatste afleveringen die werd uitgezonden.
Enough already! What's that supposed to mean, anyway?
It means you're a Baboon... and I'm not

User avatar
ChAwech
Coniunctio Oppositorum
Posts: 3249
Joined: Sun Mar 19, 2006 11:23 pm
Location: Groningen

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by ChAwech » Mon Feb 15, 2010 8:08 pm

I know ^^ Ik heb ze wel in de goede volgorde gekeken

User avatar
Isha
Wandering Shaman
Posts: 4965
Joined: Sun Mar 19, 2006 10:45 pm
Location: Haarlem
Contact:

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Isha » Mon Feb 15, 2010 9:10 pm

Ah, ok. Dat was me niet duidelijk aan je vorige post. Vandaar de toelichting :D
Enough already! What's that supposed to mean, anyway?
It means you're a Baboon... and I'm not

User avatar
Mithras
1337 Prince of London
Posts: 612
Joined: Fri Mar 24, 2006 4:16 pm
Location: Wageningen

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Mithras » Mon Feb 15, 2010 10:50 pm

Op de DVD-set staan ze inderdaad zoals bedoeld ^^

User avatar
Fonzie684
Master of Hope
Posts: 5067
Joined: Wed Jul 18, 2007 8:33 am
Location: Eersel, Netherlands
Contact:

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Fonzie684 » Tue Feb 16, 2010 4:40 pm

Ja dit is ook een van mijn Favo-shows en niet te begrijpen dat die van het scherm is gehaald! De Film heeft een aantal belangrijke verhaallijnen alsnog afgerond. Maar Joss had nog veel moois kunnen doen met dit gegeven!!!!!
:cool: Fonzie
"You better Dig what you have now, because you're not going to have it forever"
The Blinding Knife by Brent Weeks Image
Silverthorn, Raymond E. Feist

User avatar
Judy
Weaver of Dreams
Posts: 11048
Joined: Mon Mar 20, 2006 11:39 am
Location: Riethoven

Re: TV Serie: Firefly (Recensie)

Post by Judy » Mon Feb 14, 2011 7:52 pm

Ik heb de serie ondertussen een paar keer gekeken en ben echt fan. Ik kreeg van iemand deze link over Han Solo en Firefly: http://geekfemme.blogspot.com/2011/01/h ... refly.html
A dirty mind is a joy forever!

Post Reply

Return to “TV & Film”